Inloggen Digitaal Dossier

Algemeen

Ik wil een woning huren, wat moet ik doen?

De verhuring en inschrijving voor Castanea verloopt deels digitaal. Op de projectwebsite www.hureninCastanea.nl is alle informatie terug te vinden omtrent de huurprijzen, plattegronden etc. en hier kun je eveneens je inschrijving starten en voltooien!

Om een woning te kunnen huren dien je te voldoen aan een inkomenseis (het bruto maandinkomen (exclusief toeslagen en vakantiegeld) dient minimaal 3,75 keer de kale maandhuur te bedragen). Indien je niet voldoet aan de voorwaarden kunnen wij je helaas voor dit project niet verder van dienst zijn.

Als de verhuur van start gaat tref je op de homepage een knop aan met ‘Inschrijven’. Hier klik je op en vanaf dan hoef je alleen maar de stappen te volgen. Heel gemakkelijk! De voorinschrijving start op een nader te bepalen datum. Als je je nu inschrijft voor de nieuwsbrief krijg je hier vanzelf bericht van.

Hoe worden de woningen toegewezen?

Indien je voldoet aan de voorwaarden, kies je jouw voorkeurswoningen uit. Tijdens je inschrijving kun je een aantal voorkeursadressen opgeven. Wij proberen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. Mochten meerdere belangstellenden een voorkeur hebben voor hetzelfde adres, dan zal toewijzing plaatsvinden op basis van interne loting. Over de toewijzing van appartementen kan niet gecorrespondeerd worden. Je hebt de mogelijkheid om meerdere voorkeursadressen kenbaar te maken. Om kansen te vergroten adviseren wij je om hier ook gebruik van te maken.

Wat is de minimale huurtermijn?

Je huurt voor minimaal 1 jaar. Daarna is de huurovereenkomst te beëindigen per de eerste van de volgende maand + 1 maand. Een voorbeeld: je geeft op 19 april aan dat je de huur wilt opzeggen, dan eindigt de huurovereenkomst op 1 juni.

Houd er rekening mee dat je, door ondertekening van een huurovereenkomst een huurverplichting aangaat van minimaal 1 jaar, vanaf huuringangsdatum. Circa vier weken voor de sleuteloverdracht krijg je van MVGM vastgoedmanagement bericht over deze huuringangsdatum. Ook al gaat de huuringangsdatum pas later in, door ondertekening ga je wel meteen een huurovereenkomst aan. Beide partijen, huurder en verhuurder, zijn gebonden aan de aangegane huurovereenkomst, ook als de huuringangsdatum in de toekomst ligt. Kortom: er kan dus enige tijd zitten tussen de ondertekening van je huurovereenkomst, en de ingangsdatum van de minimale huurtermijn van 1 jaar.

De huren worden jaarlijks per 1 juli geïndexeerd, voor Castanea voor het eerst pas in 2024.

Kan ik mijn huurovereenkomst (nog) opzeggen voordat ik de sleutel krijg?

Nee. Houd er rekening mee dat je, door ondertekening van een huurovereenkomst een huurverplichting aangaat van minimaal 1 jaar, vanaf huuringangsdatum. Circa vier weken voor de sleuteloverdracht krijg je van MVGM vastgoedmanagement bericht over deze huuringangsdatum.

Zijn er naast de huurprijs nog servicekosten?

Daar het een appartementencomplex betreft zijn er inderdaad servicekosten van toepassing. Naast je huurprijs per maand betaal je bijkomende kosten voor de service van € 65,00 per appartement per maand (voor appartementen zonder parkeerplaats) of € 70,00 per appartement per maand (voor appartementen inclusief parkeerplaats). Voor de gezamenlijke ruimtes waar alle bewoners gebruik van maken worden bepaalde kosten gedeeld. Bijvoorbeeld voor de schoonmaak van de algemene ruimtes. Je ontvangt hiervan altijd een separate opgave en jaarlijks een overzicht van de servicekosten.

De samenstelling van de servicekosten is in een wettelijk kader bepaald.

Naast de servicekosten dien je zelf de maandelijkse lasten voor stroom, water en licht en gemeentelijke lasten te betalen. De contracten met de nutsbedrijven dien je zelf af te sluiten.

Uw woning beschikt over een individuele warmtepomp. Voor Castanea hebben we te maken met een externe exploitaint van de bron (warmte, koude en warm tapwater). Deze leverancier is Wellsius. Als huurder van Castanea wordt u klant bij Wellsius en sluit u met Wellsius een leveringsovereenkomst af.

U bent verplicht om aangesloten te zijn op de centrale warmte-koude voorziening van Wellsius. Dit geldt zowel voor ‘koeling’ als voor ‘verwarming’. U kunt dus niet slecht één van beide afnemen. De reden dat u niet kunt kiezen voor alleen warmte of koude is dat het bodemenergiesysteem ‘uitgeput’ raakt als alleen warmte of koude uit de bodem wordt gehaald. Nieuwbouw woningen zijn bijzonder goed geïsoleerd. Dit zorgt voor een relatief lage warmtevraag. Bijkomend effect is dat nieuwbouw woningen in de zomer minder snel afkoelen. De beschikbaarheid van vloerkoeling biedt extra comfort tijdens warme dagen.

Voor meer informatie en de speciale tarieven vwb Castanea verwijzen wij u naar deze website: https://wellsius.nl/klantzaken
of bekijk hier het tarievenblad.

Wanneer zijn de woningen klaar en zou ik kunnen gaan huren?

De ontwikkelaar, die verantwoordelijk is voor het vrijgeven van de opleverdatum van Castanea heeft als indicatieve opleverdatum voor de woningen nu juli 2024 gecommuniceerd.

Huurders worden persoonlijk ingelicht over de details van oplevering.

Kan ik de appartementen bezichtigen?

Je bent vast erg nieuwsgierig hoe de appartementen er uit komen te zien. Om je alvast een beeld te geven van het uiteindelijke resultaat, geven wij een impressie via deze website en middels zogenaamde Artist Impressions van bijvoorbeeld keuken en badkamer. Deze worden gemaakt volgens de richtlijnen van het opleveringsniveau maar zullen ook elementen bevatten zoals wandbehang, meubilair en andere aankleding die je niet in het appartement terugvindt bij de oplevering.

Het is voorlopig niet mogelijk om de woning te bezichtigen, omdat de woningen op dit moment in aanbouw zijn. Wij benadrukken dat je de woning accepteert en het huurcontract tekent vanaf de plattegrond. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de foto’s, plattegronden en advertentie.

Wanneer mogelijk zullen wij een kijkdag organiseren in een of meerdere modelwoningen van deze appartementen.

Inkomen en toetsing

Wat zijn de inkomenseisen om te huren?

Als algemene richtlijn voor de inkomensnorm geldt dat het bruto maandinkomen (exclusief toeslagen en vakantiegeld) minimaal 3,75 keer de kale maandhuur dient te bedragen. Voor tweeverdieners geldt dat het tweede inkomen voor 75% wordt bijgeteld.
Voor pensioengerechtigden dient het bruto-inkomen 3,25 keer de kale maandhuur te bedragen. Gepensioneerden betalen namelijk ca. 30% minder belasting.
Extra inkomen uit hoofde van overwerk wordt alleen meegeteld indien dit beroepsmatig is en een structureel onderdeel uitmaakt van het jaarinkomen.

Mogen ouders garant staan als er niet kan worden voldaan aan de inkomensrichtlijnen?

Als je een woning wenst te huren in Castanea dien je als contractant zelf te voldoen aan de gestelde inkomensvoorwaarden. Er worden geen garantstellingen van derden geaccepteerd.

Kan ik een appartement delen met een vriend/collega?

Woningdelen is helaas niet toegestaan. Er wordt enkel verhuurd aan alleenstaanden, stellen en gezinnen.

Telt een uitkering mee als inkomen en wordt deze meegenomen in de berekening?

Een uitkering wordt als inkomen meegenomen mits het een uitkering voor een langere periode betreft. Denk hierbij aan een WIA of Wajong uitkering.

Kan ik ook huren als ik werk via een uitzendbureau?

Indien je minimaal beschikt over een fase B overeenkomst met vaste uren en een vaste periode met intentieverklaring is het mogelijk om in aanmerking te komen.

Wanneer geldt een waarborgsom?

Standaard geldt 1 maand waarborgsom. Indien je beschikt over een inkomen uit tijdelijk dienstverband, jouw inkomen (deels) afkomstig is uit eigen vermogen of wanneer je zelfstandig ondernemer bent, dien je rekening te houden met een waarborgsom ter grootte van 2 maal de huurverplichting. Alle inschrijvingen worden hierop individueel beoordeeld.

Moet ik ten behoeve van het appartement verzekeringen afsluiten?

Je dient o.b.v. de Algemene Bepalingen behorende bij de huurovereenkomst een inboedelverzekering af te sluiten. De opstalverzekering (ten behoeve van het gebouw) wordt door je verhuurder afgesloten. Dit geldt ook voor de glasverzekering; de kosten hiervan worden aan jou doorbelast via de servicekosten.

Opleveringsniveau

Kan ik zelf een keuken en/of een badkamer uitkiezen?

Nee, dat is helaas niet mogelijk. Alle appartementen zijn voorzien van een complete keuken inclusief apparatuur.

Zo wordt de keuken afgewerkt.

De witte Häcker Classic Uno keuken is voorzien van een vaatwasser, oven met geïntegreerde magnetron, inductiekookplaat, RVS recirculatie afzuigkap met RVS spatscherm, koel- vriescombinatie en zwart composiet werkblad. Alle apparatuur is van het merk ATAG. Bepaalde typen hebben een hoekopstelling en een tweetal typen hebben een zwevende bovenkast.

Zo wordt de badkamer afgewerkt.

De badkamer is voorzien van een douche met hardglazen wand met inloopdeur van het merk Novellini Young. De wastafel is een Geberit 300 van 60 bij 47 cm. Met een eenhandsmengkraan. De spiegel van WaveDesign en elektrische handdoekradiator maken de badkamer compleet.

Zo wordt het toilet afgewerkt.

De separate toiletruimte heeft een zwevend toilet en fonteintje van het merk Geberit. De vloer is voorzien van grote lichtgrijze tegels en de witte wandtegels lopen tot ongeveer 1,5 meter hoog.

Is de woning voorzien van een (laminaat)vloer?

De woningen zijn niet voorzien van enige vloerbedekking en er worden ook geen plinten geplaatst.

Hoe zijn de binnenkozijnen?

De binnenkozijnen in de appartementen zijn uitgevoerd in stalen montagekozijnen zonder bovenlichten voor stompe binnendeuren met luxe hang- en sluitwerk.

Wat is de plafondhoogte van de appartementen?

De hoogte van de plafonds is circa 2,60 meter.

Hoe is de verwarming geregeld?

De woningen worden geheel gasloos gebouwd en voorzien van een individuele warmtepomp en is voorzien van vloerverwarming. Met de warmtepomp kunt u verwarmen en deze dient tevens voor de bereiding van warmtapwater.

Voor Castanea hebben we te maken met een externe exploitaint van de bron (warmte, koude en warm tapwater). Deze leverancier is Wellsius. Als huurder van Castanea wordt u klant bij Wellsius en sluit u met Wellsius een leveringsovereenkomst af.

U bent verplicht om aangesloten te zijn op de centrale warmte-koude voorziening van Wellsius. Dit geldt zowel voor ‘koeling’ als voor ‘verwarming’. U kunt dus niet slecht één van beide afnemen. De reden dat u niet kunt kiezen voor alleen warmte of koude is dat het bodemenergiesysteem ‘uitgeput’ raakt als alleen warmte of koude uit de bodem wordt gehaald. Nieuwbouw woningen zijn bijzonder goed geïsoleerd. Dit zorgt voor een relatief lage warmtevraag. Bijkomend effect is dat nieuwbouw woningen in de zomer minder snel afkoelen. De beschikbaarheid van vloerkoeling biedt extra comfort tijdens warme dagen.

Voor meer informatie en de speciale tarieven vwb Castanea verwijzen wij u naar deze website: https://wellsius.nl/klantzaken
of bekijk hier het tarievenblad.

Hoe is de ventilatie in mijn woning geregeld?

Het appartement wordt voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning. In de woonkamer en elke slaapkamer is een CO2-ruimtesensor aangebracht waarmee in de ruimte de luchtkwaliteit wordt gemeten en eventueel de ventilator in een hogere stand wordt gestuurd.
De WTW-unit is voorzien van een vochtsensor welke reageert op de vochtigheid vanuit de badkamer, deze wordt tijdelijk in de hoogstand gestuurd tot het vochtniveau in de badkamer onder grenswaarde is gezakt.

Beschikt iedere woning over een privéberging?

Ieder appartement heeft een eigen, inpandige berging. Hier is de aansluiting voor de wasmachine en wasdroger voorzien. Tevens bevindt zich hier de individuele warmtepomp evenals de ventilatie unit. Daarnaast heeft elk appartement een berging in de parkeergarage of op de begane grond van 5 tot 7 m2.

Kan ik een parkeerplaats huren?

Er zijn 50 parkeerplaatsen voor bewoners van Castanea beschikbaar. Deels in de parkeergarage onder het gebouw, deels in de parkeervakken aan de achterzijde van het complex. Deze zijn voor de meeste appartementen in de huur opgenomen. Er zijn 10 appartementen zonder toegewezen parkeerplaats.

Zijn er algemene oplaadpunten voor de auto of zijn er mogelijkheden tot het aanbrengen van individuele laadpalen op de eigen parkeerplaats?

Er worden op het buitenterrein 4 laadpunten geplaatst. Het is niet mogelijk eigen individuele laadpalen aan te brengen.

Hoe is de buitenruimte afgewerkt?

De buitenkozijnen zijn van geïsoleerd aluminium in kleur donkergrijs en de balustrades van de balkons worden voorzien van regelwerk met veiligheidsglas panelen. De buitenruimte zal worden voorzien van bestrating/daktegels.

Is er een videofooninstallatie?

In het appartement zal een video intercomsysteem geplaatst worden waarmee de hoofdtoegang geopend kan worden.

Hoe worden wanden en plafonds afgewerkt?

De wanden van het appartement worden behangklaar afgefilmd, zogeheten groep 3. De wanden zijn dus niet gereed en glad genoeg om direct muurverf op aan te brengen.